Zonnepanelen en elektrische radiatoren: een slimme combinatie?
  • Warmtewijzer

Zonnepanelen en elektrische radiatoren: een slimme combinatie?

Steeds meer gezinnen wekken stroom op met zonnepanelen. Slechts een derde van die zonnestroom gebruiken ze zelf. Zijn elektrische radiatoren een slimme oplossing om dat overschot te benutten? En wat als we binnenkort overschakelen op de slimme elektriciteitsmeter?

Vandaag registreert een analoge teller het elektriciteitsverbruik. Die telt op als u stroom van het net haalt en draait terug als u zelf stroom het net op stuurt. Klanten met zonnepanelen sturen het overschot m.a.w. het net op tegen dezelfde prijs als ze elektriciteit inkopen.

De slimme meter

Het wetsvoorstel dat nu op tafel ligt, verandert dat. De Vlaamse overheid heeft de intentie om de zonnepanelen die na 1 januari 2020 zijn goedgekeurd, vast te hangen aan een slimme meter. Die hanteert een slim tarief. De prijs van aangekochte stroom ligt dan gevoelig hoger dan de verkoopprijs van zonnestroom.

Voor uw klanten met zonnepanelen wordt het belangrijk om zoveel mogelijk zonnestroom zelf te gebruiken. Want hoe meer stroom ze het net op sturen, hoe meer verlies ze maken.

Stroomoverschot opvangen met elektrische radiatoren

Een interessante piste is om te werken met intelligente elektrische radiatoren. Zeker in het tussenseizoen kunnen zij ingezet worden om de overproductie van zonnepanelen om te zetten in gezellige warmte. Zo wint uw klant twee keer: zijn woning wordt efficiënt verwarmd en hij hoeft zijn eigen energie niet spotgoedkoop op het net te zetten.

Het is bovendien ook milieuvriendelijk: zonne-energie is hernieuwbaar en produceert minder CO2-uitstoot dan verwarmingsbronnen als gas of mazout.

TIP: Kies radiatoren met het Eco Design logo. Niet elke elektrische radiator is geschikt om te combineren met zonnepanelen.

 

Tip van de PV-specialist

Heeft u klanten die willen investeren in zonnepanelen? Dan kan u deze tip meegeven uit het interview van PV-specialist Dirk Coenen met bouwwebsite Livios:

“Het warmteverbruik van een gemiddeld gezin situeert zich vooral ’s morgens en ’s avonds. Met de komst van de slimme meter wordt de traditionele opstelling naar het zuiden van de panelen minder interessant. Want dan situeert de piekopbrengst zich rond de middag. De oriëntatie naar het oosten en westen is interessanter: de panelen brengen het meest op als er effectief iemand thuis is.” Uw klanten moeten zo minder stroom van het net kopen om de piekmomenten op te vangen.

 

Meer voordelen van elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren vormen ook voor klanten zonder zonnepanelen een doordachte keuze als duurzame verwarmingsbron:

  • De eenvoud van de installatie is een duidelijke pro. Enkel inpluggen in het stopcontact is voldoende om de ruimte meteen snel op te warmen.
  • Bij renovatiewerken vormen ze een aan te raden oplossing. In tegenstelling tot systemen met watervoerende radiatoren zijn er geen breekwerken nodig.
  • Door hun flexibiliteit zijn elektrische radiatoren een snelle verwarmingsoplossing voor ruimtes die beperkt gebruikt worden, zoals zolder- en studeerkamers.
  • Voor badkamers is de turbofunctie dan weer handig om het snel warm te krijgen.
  • Innovaties zoals openraamdetectie, aanwezigheidsdetectie en intelligente temperatuurcontrole maken het systeem bovendien energiezuiniger dan veel klanten denken.
  • Tot slot is er nauwelijks onderhoud nodig

De innovatiekracht van elektrische radiatoren vinden we terug bij de oliegevulde paneelradiator Yali Parada

Meer over de Yali Parada